Ce sunt aplicațiile descentralizate?

5 septembrie 2023 defi

Articol scris de Bitcoin Romania

Înainte de a explora aplicațiile descentralizate (DApps), este esențial să înțelegem conceptul de centralizare și descentralizare în ceea ce privește aplicațiile. DApps sunt un tip de aplicații bazate pe web care sunt construite pe tehnologii descentralizate, mai degrabă decât centralizate, și reprezintă o nouă generație de software.

Modelul centralizat al Web 2.0

În prezent, multe aplicații se bazează pe rețele centralizate, care sunt gestionate de o singură entitate de control. Printre exemple se numără rețelele sociale, băncile și serviciile de streaming, care stochează datele utilizatorilor pe servere centralizate. Atunci când un utilizator încearcă să acceseze una dintre aceste aplicații, o cerere este trimisă serverului și, presupunând că datele de identificare ale utilizatorului sunt valide, rezultatul îi este trimis înapoi. Acest model de centralizare este eficient, însă permite, de asemenea, colectarea unor cantități mari de date despre utilizatori.

Modelul descentralizat

Dezavantajele Web 2.0 au amplificat atenția acordată securității datelor, determinând o creștere a utilizării tehnologiilor peer-to-peer, descentralizate, cum ar fi blockchain. Acest sistem nu depinde de implicarea entităților Big Tech, deoarece este descentralizat, iar consensul său comun și automatizarea contractelor inteligente oferă un mediu sigur pentru utilizatorii săi.

Ce sunt aplicațiile descentralizate?

DApps sunt, în esență, versiuni ale aplicațiilor populare bazate pe blockchain, care sunt alimentate de contracte inteligente. Acestea sunt similare aplicațiilor tradiționale, dar oferă mai multe caracteristici.

DApps oferă o alternativă la finanțarea tradițională prin introducerea unui sistem descentralizat care nu depinde de nicio autoritate unică. În schimb, acestea sunt alimentate de rețele distribuite de utilizatori și sunt securizate prin criptografie. Acest lucru înseamnă că utilizatorii pot interacționa cu finanțele lor fără a fi nevoiți să se bazeze pe o singură entitate pentru încredere sau securitate.

Cum funcționează aplicațiile descentralizate?

Trei caracteristici comune și atribute cheie ale aplicațiilor descentralizate sunt codul sursă deschis, stocarea descentralizată și validarea criptografică. Toate modificările se fac prin consensul majorității utilizatorilor, iar datele sunt stocate pe blocuri descentralizate care sunt verificate prin metode criptografice.

DApps sunt stocate și rulate pe o rețea blockchain, de obicei Ethereum, și au nevoie de token-uri criptografice pentru a fi validate și utilizate.

O aplicație descentralizată este diferită de o aplicație tradițională prin faptul că este susținută de un contract inteligent în loc de servere și baze de date centralizate. Ethereum este cel mai frecvent utilizat blockchain pentru rularea contractelor inteligente, care oferă un set de reguli și mediază tranzacțiile.

Exemple de dApps

Brave

În prezent, Brave provoacă o adevărată agitație pe piața browserelor web, având aproape 9 milioane de utilizatori activi. Această nouă aplicație schimbă modelul tradițional de publicitate online, oferind utilizatorului controlul.

Aragon

Aragon reprezintă o completare majoră a seriei dApps.

Scopul acestui proiect este de a face posibilă gestionarea unor întregi afaceri și organizații pe blockchain-ul Ethereum fără a se baza pe oameni pentru comerț. Prin intermediul Aragon, utilizatorii pot utiliza organizații autonome descentralizate (DAO) pentru a derula operațiuni. În plus, propriul token al platformei, ANT, permite deținătorilor să voteze cu privire la modificările și dezvoltarea produselor în viitor.

KYC – Chain

Această aplicație le permite companiilor să respecte reglementările KYC, făcând în același timp mai rapidă și mai simplă integrarea clienților. Aceasta are acces la o bază de date cuprinzătoare de sancțiuni și liste de supraveghere a unui partener, cu informații din peste 240 de țări. Acest lucru permite întreprinderilor să verifice rapid și precis persoanele fizice, precum și clienții de afaceri și instituționali, pentru a verifica dacă există activități infracționale sau interzise.

Avantajele aplicațiilor descentralizate

Toleranță la erori

În cazul în care un singur nod din rețea mai funcționează, o rețea descentralizată poate rămâne disponibilă. Deoarece nu există o rețea centralizată, este puțin probabil ca un hacker să poată ataca o rețea suficientă de noduri pentru a doborî o dApp.

Integritatea datelor

Datele stocate pe un blockchain sunt sigure și de nealterat datorită protecției oferite de algoritmii de consens ai blockchain, care fac dificilă modificarea datelor stocate.

Platformă flexibilă

Blockchain-ul Ethereum este capabil să faciliteze producția rapidă de dApps pentru o serie de industrii.

Confidențialitatea utilizatorilor

Utilizatorii nu sunt obligați să furnizeze datele lor personale către dApps pentru a utiliza oricare dintre caracteristicile aplicației.

Dezavantaje ale Dapps

În prezent, industria aplicațiilor descentralizate se străduiește să abordeze problemele majore care stau în calea unui viitor lipsit de corporații.

O problemă potențială a dApp-urilor este aceea că poate fi dificil de modificat codul odată ce dApp-ul a fost implementat. Din cauza naturii neschimbabile a datelor și a codului publicat pe blockchain, dezvoltatorii pot întâmpina dificultăți în a face actualizările necesare pentru dApp-urile lor.

Concluzie

DApps sunt dezvoltate pe sisteme descentralizate, în comparație cu rețelele centralizate utilizate pentru aplicațiile tradiționale. Aceste DApps sunt esențiale pentru a reduce decalajul dintre actualul Web 2.0 și Web3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *