Ce este Ethereum si cum functioneaza

4 august 2021 ethereum

Articol scris de Alexandra Popescu

ethereum

Cu cat trece timpul, cu atat oamenii incep sa vada potentialul in criptomonede ai aleg aceasta varianta ca o sursa de investitie. Daca acum cativa ani subiectul inca era tabu, intr-un timp foarte scurt acesta a devenit mainstream si este discutat de orice om, indiferent de categoria sociala.

Ce este altcoins? Orice moneda care nu este Bitcoin este numita astfel. In general, acestea sunt variante modificate ale Bitcoin-ului, dar care au aceleasi principii de baza: tranzactii sigure, rapide, cu fee-uri mici, criptate, fara granita.

Criptomoneda vedeta de necontestat a anului a fost, desigur, Ethereum. Este, poate, cea mai buna alternativa a BTC-ului si considerata inca de la aparitie o criptomoneda de viitor. O sa discutam in continuare toate informatiile esentiale despre aceasta moneda si daca este intr-adevar cea mai buna alternativa a BTC-ului.

Ce este Ethereum?

Ethereum este o retea, o platforma descentralizata de blockchain propusa si fondata de Vitalik Buterin. Acesta a ales aceasta denumire ducandu-se cu gandul la eter, al cincilea element al universului, conform filosofiei grecilor antici, alaturi de pamant, aer, apa si foc.

Ethereum a fost gandita pentru a derula Contractele Inteligente (Smart Contracts) si pentru a sustine schimbul intre criptomonede intr-un mod sigur si rapid. Aceste contracte permit schimbul dintre cumparare si vanzare inscrisi intr-un cod. Codul si acordurile continute in acesta exista intr-o retea blockchain distribuita si descentralizata.

Asemanator Bitcoinului, Ethereum nu este manipulat sau controlat de nicio entitate, de niciun guvern sau de o persoana, folosind tehnologia open-source. Deci sunt una si aceeasi? Ei bine, exista si diferente intre ele, desigur. Cele doua impartasesc aceeasi tehnologie blockchain. Despre ce este blockchain gasiti in alte articole de pe blogul nostru. Diferenta intervine in modul de utilizare a acestei retele pentru ca Bitcoin foloseste tehnologia blockchain pentru a identifica detinatorii de Bitcoin, iar Ethereum foloseste un blockchain drept o platforma pentru a rula aproape orice aplicatie descentralizata. Bloomberg a descris-o ca fiind „un software care poate fi folosit de toti, dar este protejat impotriva falsificarii”. Astfel, posibilitatile sunt cu adevarat nelimitate!

Cum a aparut Ethereum?

ethereum

Proiectul a fost propus in 2013 de Vitalik Buterin, un programator care a contribuit si la crearea Bitcoin. Dezvoltarea monedei a fost finantata prin crowdfunding in perioada iulie-august 2014, iar sistemul a fost lansat in 2015, cu o cantitate de 72 de milioane de monede.

Inceputul anului 2017 reprezinta momentul in care activele digitale au atras atentia ziaristilor si astfel a inceput si evolutia ethereum. Un alt prag important a fost dupa ce multe companii au inceput sa declare in mod public ca isi vor tine profitul in diferite criptomonede. Ethereum a fost desemnat ca furnizor de servicii „descentralizate„. Acesta a fost initial dezvoltat ca o retea superioara de „calculatoare mondiale” si a urmarit sa scape de necesitatea unor companii terte, cum ar fi Apple, in crearea de aplicatii. Ethereum a introdus notiunea de „smart contract„ si astfel au putut sa apara in cadrul retelei sale tokenuri noi, majoritatea fiind finantate prin ICO-uri.

Cum functioneaza Ethereum?

In blockchain-ul Ethereum, utilizatorii lucreaza pentru a castiga ETH, aceasta fiind moneda din proiectul Ethereum. Aceasta moneda este tranzactionabila, volatila, poate fi folosita pentru plata de bunuri si servicii in cadrul retelei Ethereum. In principiu functioneaza ca majoritatea monedelor digitale.

Istoria pretului

In primii doi ani de existenta, Ethereul a avut o crestere lenta. Povestea s-a schimbat in 2017, atunci cand ETH a inceput anul la pretul de 9,76 dolari atingand ulterior valoarea maxima de 407,10 USD, ceea ce a reprezentat o crestere de peste 5000% . Dupa acest boom, ETH a tot crescut, surprinzand placut pe majoritatea traderilor si pasionatilor de monede in 2020. Desigur, aceasta popularitate, a atras dupa sine fee-uri mai mari decat de obicei, o retea mai aglomerata, mici intarzieri. Acestea au fost unele dintre neplacerile pe care le-am sesizat, insa cresterea a fost una spectaculoasa. Valoarea ethereum a fost de la 250 USD la aproximativ 4.300 de dolari. In momentul scrierii acestui articol valoarea unui este in jurul pretului de 2,538.93 DOLARI (2021/08/04).

Cum tranzactionezi Ethereum?

bitcoin romania

Puteti cumpara Ether prin Bitcoin Romania prin platformele online: pro.bitcoinromania.ro sau trade.bitcoinromania.ro sau prin cea mai mare retea de ATM-uri Bitcoin din Romania. Prin platformele online trebuie sa aveti un cont activat si aprobat, iar cumpararea se realizeaza prin transfer bancar de EUR. Platformele Bitcoin Romania ofera siguranta, rapiditate si simplitatea procesului. Dupa ce ati depus fondurile, schimbul din EUR in ETH este unul simplu si poate fi realizat de dumneavoastra, fara existenta unui suport. Desigur, Bitcoin Romania ofera si suport incepatorilor pentru ca experienta dumneavoastra sa fie pe deplin inteleasa.

Prin reteaua de ATM-uri, cumpararea este la fel de simpla. ATM-urile au o interfata user-friendly, cu un meniu instinctiv, care va explica pasii, fara a fi necesar ajutorul unui suport tehnic. Ca in cazul platformelor, suportul exista pentru ca experienta dumneavoastra sa fie asistata daca simtiti nevoia de ajutor. Achizionarea ETH prin ATM se realizeaza cu RON cash, bancnotele trebuie sa fie introduse una cate una, asemenea unui bancomat normal. Dupa ce ati finalizat procesul, primiti o hartie cu un portofel si un cod QR care poate fi introdus in portofelul dumneavoastra. Suma minima pentru cumpararea de ETH din ATM este de 50 de RON.

Cum stocam Ethereum?

Dupa ce am aflat cum il cumparam, evident ca este necesar sa aflati si unde trebuie tinut. Bitcoin Romania va ofera optiunea de BTR Vault. Aceasta este un portofel integrat in platforma, pentru care garantam siguranta fondurilor. Desigur, aveti optiunea si de a stoca ETH intr-un portofel personal sau sa-l trimiteti in scopul platirii unor bunuri sau servicii, scanand portofelul destinatarului. Dar sa aveti grija sa trimiteti doar persoanelor sau serviciilor de incredere.

Voi ce parere aveti? Este Ethereum cea mai buna alternativa a BTC-ului? Ne puteti lasa comentarii cu monedele pe care le tranzactionati voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *