Ce este Bitcoin Halving si care pot fi efectele?

25 august 2021 bitcoin

Articol scris de Alexandra Popescu

bitcoin halving

Criza economica cauzata de pandemia de Covid-19 a facut ca Sistemul Federal de Rezerve al SUA si Banca Centrala UE sa printeze bani in mod necontrolat. Acest lucru se traduce prin devalorizarea fiatului si inclusiv cresterea inflatiei. Alternativa in acest caz sunt, desigur, cryptomonedele.

Dincolo de utilitatea lor, tranzactiile online sunt incurajate in aceasta perioada si de autoritati, cryptomonedele devin si mai atractive fiind o investitie profitabila pe termen mediu-lung. Un aspect important este halving-ul. Dar ce este bitcoin halving? Este un eveniment cheie in istoria Bitcoin, programat sa aiba loc o data la aproximativ fiecare patru ani, care determina deja o crestere a valorii cryptomonedei.

Acest lucru inseamna o reducere de 50% a recompenselor blocului pentru mineri. Numarul de monede puse in circulatie pe bloc scade in timp, ca parte a viziunii creatorului BTC, Satoshi Nakamoto. Acesta a proiectat moneda descentralizata cu intr-o cantitate limitata: maxim 21 de milioane. Ce inseamna bitcoin halving? Inseamna ca se va diminua semnificativ rezerva de Bitcoin.

Acest eveniment a mai avut deja loc de doua ori. Efectele bitcoin halving, conform istoriei, a dus ca intr-un an pretul BTC sa creasca. Potrivit analistilor care se bazeaza pe performantele sale istorice din 2012 si apoi in 2016 – dupa ambele injumatatiri, pretul cryptomonedei a crescut semnificativ. Avand in vedere potentiala prabusire a economiilor mondiale si devalorizarea banilor la nivel global, dar si evolutia pietei cryptomonedelor, Bitcoin si altcoin-urile devin si mai atractive.

Acest lucru s-a intamplat deja la mai putin de un an distanta cand Bitcoin a atins maximul istoric de 60.000 de dolari. Ce este Bitcoin de este atat de popular? Este cea mai buna alternativa a fiatului si daca ati ajuns pana aici, ati inteles si motivul.

Alte evenimente de acest gen sunt programate in 2024 si 2028. Se estimeaza ca Bitcoin Halving se va repeta pana in 2140, la fiecare 210.000 blocks, pana cand vor fi minate toate cele 21 milioane Bitcoin aflate pe piata. Spre deosebire de ce se intampla acum in perioada de criza in lume cu devalorizarea banilor, halving-ul are ca scop sa reduca inflatia de Bitcoin.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna bitcoin halving trebuie sa comparati Bitcoin cu aurul. Imaginati-va ca toata cantitatea de aur pusa in circulatie pe pamant sa se reduca la fiecare 4 ani, asta in teorie i-ar creste pretul. Aceasta reducere a minerilor elibereaza monedele Bitcoin puse in circulatie. In acest moment minerii sunt recompensati cu taxe pentru a procesa tranzactiile, pe care utilizatorul retelei le plateste. Taxele sunt stimulentul minerilor de a exploata si a mentine reteaua.

In acest moment sunt in circulatie aproximativ 18.715.050 BTC, lasand doar 2.284.950 de milioane sa fie eliberati prin recompensele minerilor. In 2009, recompensa pentru fiecare bloc din lant era de 50 de Bitcoin. Dupa prima injumatatire a fost 25, apoi 12.5, iar acum a devenit 6.25 BTC pe bloc minat.

Aceasta injumatatire reduce rata la care sunt create monede noi si astfel scade aprovizionarea disponibila. Activele cu oferta redusa, au cerere mari si implicit pret crescut.

Primul Bitcoin Halving

bitcoin

Primul halving din 2012 a avut ca efect asupra pretului o crestere de la 12 dolari pe unitate la 1.207. Al doilea, din 2016, a dus BTC de la 647 dolari la 19.345. Cea mai recenta injumatatire a avut loc anul trecut in mai. De la un pret de 8.821 la peste 63.558. A fost cea mai uimitoare crestere din toate timpurile Bitcoin.

In jurul anului 2140, cand ultimul BTC din cele 21 de milioane existente va fi exploatat, programul de injumatatire va inceta, deoarece nu vor mai exista Bitcoin care sa fie noi de adus pe piata. Cu toate acestea, minerii vor fi incurajati in continuare sa valideze si sa confirme noile tranzactii din blockchain, deoarece valoarea taxelor de tranzactii platite minerilor o sa creasca in viitor. Motivul este acela ca va exista un volum mai mare de tranzactii, plus ca un Bitcoin va avea o valoare nominala mai mare.

Bitcoin Romania are doua platforme online prin care poti, pe langa Bitcoin, cumpara Ethereum si permite tranzactionarea criptomonedelor aproape instant. Cu cele mai mici comisioane de schimb si prin cele mai sigure metode de stocare sau transfer, Bitcoin Romania este lider de piata in domeniul cryptomonedelor de 7 ani. Am adus din 2014 primul ATM Bitcoin in Bucuresti si acum ne mandrim cu cea mai extinsa retea de ATM-uri din Romania. Afla totul despre criptomonede urmarind postarile noastre periodice atat pe paginile de socializare, cat si pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *