Câteva întrebări de bază în ceea ce privește Bitcoin

17 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Ce este Bitcoin?

Bitcoin a apărut pentru prima dată în ianuarie 2009, creația unui programator sau grup de programatori ce foloseau pseudonimul Satoshi Nakamoto. Aceasta invenție este disponibilă gratuit publicului larg, fiind o monedă digitală peer-to-peer.

Precum dolarii, Bitcoinul este o monedă fiat care nu este rambursabilă pentru altă comoditate precum aurul. Mai puțin asemeni dolarului, Bitcoin nu reprezintă o ofertă legală și nici nu este susținut de guvern sau de o entitate legală, iar cantitatea de Bitcoini nu este determinată de o bancă centrală. Sistemul Bitcoin este unul privat, însă fără o instituție financiară tradițională implicată în tranzacții. Spre deosebire de monedele digitale apărute anterior asupra cărora exista un anumit control central reprezentat de o persoană sau o entitate, rețeaua Bitcoin este complet descentralizată, toate părțile tranzacțiilor fiind făcute de utilizatorii sistemului.

Cum funcționează sistemul Bitcoin?

Bitcoin este câteodată menționat ca o cripto monedă deoarece el se bazează pe principii la criptografiei ( comunicarea care este securizată de părți terțe ) pentru validarea tranzacțiilor și guvernarea producției a monedei în sine. Fiecare Bitcoin și fiecare utilizator este encriptat cu o identitate unică și fiecare tranzacție este înregistrată într-un registru descentralizat public ( de asemenea numit lanț de blocuri ) care este vizibil tuturor calculatoarelor din rețea, însă nu dezvăluie nicio informație personală despre părțile implicate. Registrul public verifică dacă cumpărătorul deține volumul de Bitcoini necesari tranzacției ce urmează să fie transferați către vânzător.

economy-bitcoin

Cum sunt Bitcoinii obținuți?

Pentru a putea interacționa cu rețeaua Bitcoin, înainte de toate utilizatorii trebuie să downloadeze software-ul gratuit. Odată conectat la rețea, există câteva modalități prin care se poate obține Bitcoin. În primul rând, se pot cumpăra direct Bitcoin de la exchangeri, Bitcoin România fiind unul din furnizorii dumneavoastră de calitate.

În al doilea rând, puteți obține Bitcoin în schimbul unor produse sau servicii, ca atunci când un vânzător acceptă Bitcoin de la un cumpărător pentru produsul care îl vinde.

În al treilea rând, și cel mai important, Bitcoinii pot fi obținuți în urma procesului de minare. Mineritul implică aplicarea puterii computerizate pentru a soluționa o problemă matematică completă astfel încât atunci când aceasta este rezolvată, noi Bitcoin sunt descoperiți. Probabilitatea ca un individual să descopere Bitcoini prin procesul de minare este proporțională cu volumul de putere computerizată a tuturor calculatoarelor, care este aplicată. Astfel, puterea computerizată a unui singur calculator de acasă pare să fie foarte limitată sau foarte mică.

În momentul de față s-a trecut de 14 milioane de Bitcoini minați, și se va continua procesul de minare până la 21 de milioane de Bitcoini, moment ce se va întâmpla în jurul anilor 2140.

Sunt tranzacțiile Bitcoin anonime?

Tranzacțiile Bitcoin nu sunt întrutotul anonime. Un exemplu de tranzacție anonimă este un schimb de bani între doi străini. În acest caz, nicio informație personală nu este necesar să fie descoperită sau sa fie înregistrată. În cealaltă extremă, o tranzacție non-anonimă este o achiziție tipică online folosind un card de credit. Acesta tranzacție necesită validarea de un intermediar care are acces atât la informații financiare ale cumpărătorului, cât și la cele ale vânzătorului.

În cadrul unei tranzacții Bitcoin nu există un intermediar. Vânzătorul și cumpărătorul intermediază în mod direct ( peer to peer ), însă identităţile lor sunt encriptate și nicio informație personală nu este transmisă de la unul la altul. Cu toate acestea, spre deosebire de o tranzacţie complet anonimă, există un registru al tranzacțiilor, care este public. Astfel, tranzacțiile Bitcoin sunt pseudoanonime, nu anonime.

Va afecta Bitcoin rezerva federală de bani?

Rezerva federală are scopul de a dirija felul în care banii sunt priviți în economie, aceasta fiind cel care reglementează prețurile, maximizează locurile de muncă și stabilizează piața financiară. La nivelul la care este folosit acum Bitcoin, șansa ca Bitcoin să afecteze ceva în vreun fel este prea mică. Cu toate acestea, potențialul de creștere este foarte mare și acesta ar putea fi posibilul motiv pentru care să apară îngrijorările.

De asemenea, o descreștere substanțială a folosiri dolarilor ar putea aduce o micșorare în soldul federal și să apară un alt factor care ar putea fi luat în considerare, acela de a afecta ratele de interes pe termen scurt ( instrumentul pentru implementarea politicii monetare ). Cu toate acestea, abilitatea federală pentru a stabiliza politica militară se bazează foarte mult pe abilitatea de a crește sau descrește rezervele sistemelor bancare prin operațiuni de open market. Atât timp cât acolo va exista o cerere din partea băncilor pentru rezervele dominate de bani lichizi, federația va continua să influențeze și să controleze întreaga politică monetară după bunul plac.

Acestea au fost câteva întrebări pe care oricine și le adresează atunci când dorește să se aventureze în sistemul Bitcoin, iar dacă ești la început, sperăm că te-am lămurit câtuși de puțin și că ți-am oferit un punct de plecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *