Bitcoin și PayPal – competitori sau cooperanți?

25 septembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Se tot discută despre cele două nume, fiind comparat ba Bitcoin cu PayPal, ba PayPal cu Bitcoin, însă sunt aceștia ori cooperanți ori competitori? Bitcoin pare să devină în ultima perioadă un zvon ce se dezvoltă din ce în ce mai mult, ca prima monedă digitală, la fel ca și prima criptomonedă a lumii. Are extraordinare capacitate de a revoluționa felul în care oamenii țin banii, plătesc pentru produse sau servicii și tranzacționează pe piața de capital. Cu toate acestea, nu toată lumea s-a alăturat vagonului Bitcoin.

Există foarte multe guverne și afaceri în întreaga lume, împreună cu Wall Street, toți aceștia fiind vicleni în privința Bitcoin. Nu doar pentru motivul și felul în care poate revoluționa moneda, ci și pentru potențialul pe care aceasta îl aduce, incluzând câteva fluctuații extreme de valoare și potențialul risc de securitate pe care îl are.

S-a discutat foarte mult despre felul în care acestea pot afecta PayPal, acesta fiind considerat cel mai cunoscut procesor online de plăți din lume. PayPal operează prin simplul fapt că clienții conectează un cont bancar la contul lor PayPal, iar apoi pot adăuga fonduri pe respectivul cont prin intermediul băncii sau cardului de credit. Acest lucru face ca plata pentru serviciile sau produsele pe care le achiziționezi online să fie făcută fără să adaugi informații ce au legătură cu cardul bancar.

Utilizatori pot totodată să trimită fonduri înapoi la conturile bancare prin intermediul PayPal. Este totodată foarte ușor să faci o plată sau să necesiți una de la cineva prin intermediul unei adrese de e-mail, chiar dacă persoana respectivă nu are cont PayPal în momentul respectiv. PayPal pune la dispoziție abilitatea de a plăti online, ce este valabilă oricui.

Unii consideră că Bitcoin va fi acela care va „fura” afacerea de la PayPal și cu aceasta și denumirea de cel mai cunoscut procesor online de plăți. Motivul din spatele acestui lucru este că Bitcoin este o monedă digitală pură, pe când PayPal încă are o conexiune către întreaga lume, însă se bazează pe monedele fizice, precum dolari, euro, yeni și așa mai departe.

Cu toate acestea, se pare că președintele PayPal, David Marcus, nu este deloc îngrijorat în privința competiției pe care Bitcoin o prezintă. De fapt, Marcus deține Bitcoini și apreciază această criptomonedă, deci se pare că din această perspectivă lucrurile sunt pur și simplu grozave.

Și mai presus de atât, David Marcus nu consideră că îndeajuns de multă lume cunoaște cu adevărat Bitcoin încă astfel încât acest lucru să aducă îngrijorare în rândul PayPal. El a explicat la conferința LeWeb, în decembrie, că marea majoritate a oamenilor se gândesc la Bitcoin ca la o monedă normală, când este de fapt un depozit de valoare, acestea fiind și unul din motivele pentru care nu a autorizat încă Bitcoin pentru tranzacțiile PayPal.

Cu toate acestea, se pare că David Marcus este deschis acestei idei, iar atunci când Bitcoin va deveni ceva mai stabil probabil că îl va integra în platforma PayPal. În momentul de față, există prea multe fluctuații ale prețului anexat criptomonedei Bitcoin, câștigând sau pierzând câteva sute de dolari zilnic, David Marcus consideră că odată cu trecerea timpului, prețul Bitcoin se va stabiliza. Mai mult de atât, el nu crede că Bitcoin nu a fost acceptat încă de foarte mulți comercianți, astfel încât să merite efortul integrării Bitcoin în compania lui, oferind posibilitatea utilizatorilor de PayPal să adauge Bitcoin conturilor aflate pe această platformă și să tranzacționeze cu ei.

Cu toate acestea fiind spuse, în mod sigur se pare că PayPal este mai mult decât pregătit să primească Bitcoin în evoluția sa digitală, însă doar atunci când Bitcoin va fi stabil și va fi o metodă de plată alternativă viabilă. Acest lucru probabil se va întâmpla după ce mai mulți comercianți vor începe să accepte Bitcoin ca o monedă pentru care să-și vândă produsele sau serviciile. Acestea fiind spuse, este plauzibil să asumăm faptul că PayPal nu vede Bitcoin ca un competitor, ci mai degrabă ca un cooperant în tărâmul ecommerce al secolului 21, un secol al vitezei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *