Bitcoin – ceva fad sau pur și simplu viitorul?

19 septembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Cum ar fi dacă cineva ţi-ar spune că există o investiție care ar putea să facă oamenii milionari peste noapte și are atât parte de un număr foarte mare de susținători, cât și de un impact la nivel global? Acum, cum ar fi dacă cineva ți-ar spune că exact aceeași investiție și-ar putea pierde valoarea aproape peste noapte și ți-ai putea pierde accesul la toți banii pe care îi ai atunci când ai nevoie de ei? Cum sună acest lucru?

Tocmai te-ai confruntat cu termenul asupra căruia se tot fac dezbateri în ultimul timp și anume Bitcoin, fenomenul digital apărut acum 5 ani. Pentru o monedă alternativă ce există doar ca un cod digital, Bitcoin a primit foarte multă atenție, în mod special în ultimul an. Acest lucru se întâmplă în mare parte datorită faptului că speculațiile Bitcoin au rezultat în fluctuații majore ale valorii sale.

Este Bitcoin o investiție? O înșelătorie? O rețea de calculatoare? Un viitor pentru monede? Dacă îți este neclar despre ce este vorba, astăzi vom discuta puțin despre ce este Bitcoin, cum funcționează și ce s-a întâmplat în lumea Bitcoin în ultimul timp.

Bitcoin ca monedă

Bitcoin nu este o companie, ci o monedă virtuală susținută de un sistem electronic peer-to-peer făcut public, pentru prima dată, în mod oficial, în 2009 de o persoană anonimă ce folosea numele Satoshi Nakamoto. Pentru a înțelege cum funcționează, trebuie să înțelegi de unde a pornit totul. Spre deosebire de monedele tipărite, Bitcoin este creat prin „minare” – un proces complex ce folosește programe pentru a soluționa probleme matematice. Soluționarea unei probleme creează un așa numit bloc, iar calculatorul care vine cu o soluționare este răsplătit cu un număr fix de Bitcoini. Numărul de astfel de soluții este limitat, la fiecare 10 minute putând fi realizată o singură soluție.

Avocații susțin că avantajele sistemului sunt:

  1. Nu este controlat de nicio bancă centrală a Guvernului;
  2. O monedă globală virtuală facilitează tranzacții comerciale globale;
  3. Fiecare bloc și tranzacție Bitcoin sunt înregistrate;
  4. Cu toate că tranzacțiile sunt înregistrate, beneficiarul și plătitorul sunt anonimi, precum în tranzacțiile cash.

Cum sunt utilizați Bitcoinii pentru a plăti ceva?

Așa cum un portofel fizic poate să țină bani de hârtie și mărunțiș, la fel și un portofel digital poate ține chei private care sunt reprezentat de Bitcoini. Face sau primește plăți prin comunicarea cu rețeaua celorlalte portofele Bitcoin. Unii comercianți și servicii, în special acelea care sunt concentrate pe vânzările online sau internaționale, au început să exploreze tranzacțiile Bitcoin.

Bitcoinii fizici, care au cheia inscripționată în ei, au început să fie fabricați. Cu toate acestea, acceptarea Bitcoinilor ca plată este întrutotul la discreția vânzătorului, nefiind nicio garanție că vei putea să cheltuiești Bitcoinii așa cum dorești și să primești valoarea așteptată pe ei. De asemenea, au existat anumite momente în care accesarea fondurilor Bitcoin au fost imposibile sau foarte dificile.

Speculând Bitcoin

Folosirea Bitcoin ca o monedă este un murmur în comparație cu valurile speculațiilor de investiții cu care a fost alimentat. „Investițiile” în Bitcoin înseamnă că pur și simplu se obțin aceștia prin intermediul metodelor pe care le-am tot menționat în articole, până acum. Cu toate acestea, să spunem că Bitcoin ca o investiție este volatil, este de înţeles. De-a lungul istoriei de 5 ani, această valoare a fluctuat nebunește, în aprilie 2013 ajungând să crească de la 90 de dolari la 260 de dolari în doar două săptămâni, reușit ca în această perioadă în 6 ore să crească cu 130 de dolari. Până la jumătatea lui 2010, a ajuns să crească de la 2 dolari până la 1200 de dolari, în Noiembrie.

Volatilitatea a pus probleme oamenilor care încercau să plătească cu Bitcoin. Este dificil să folosești o monedă când nu ești sigur de pe o zi pe alta cât va valora aceasta și să nu știi dacă respectiva cantitate pe care o ai în portofel fie reprezintă o valoare imensă, fie nu reprezintă mai nimic. Analizând această situație, se poate spune faptul că valoarea Bitcoin este una instabilă, iar stabilitatea este cea care îi va aduce respectul cuvenit.

Cu toate acestea, volatilitatea este una din acele problem care creează ravagii în universal Bitcoin. La începutul acestui an, un exchange a anunțat că un hacker a luat câteva din fondurile stocate acolo și cyberatacurile au oprit tranzacționările în două exchange-uri majore, în luna Februarie. Mai mult de atât, la un anumit punct, website-urile anumitor exchange-uri au căzut iar Bitcoinii ce erau controlați de acele exchange-uri au fost pierduți, lucru foarte frustrant pentru investitori.

Hackerii și falimentul nu sunt singurul motiv pentru care cei ce dețin Bitcoin ar putea pierde abilitatea de a cheltui fondurile. Din acuzațiilor spălării de bani în privința Bitcoin, scrutinul tranzacțiilor digitale este crescut. Dacă o agenție de împuternicire a forței sesizează activele platformei digitale sau exchange-uri, la fel cum au făcut cu silk road, accesul la portofelele digitale poate fi restricționat.

Evident, monedele virtuale încă au parte de ceva probleme. Dacă iei în considerare explorarea acestora, fie pentru tranzacții, fie pentru investiții speculative, ar trebui să devii mult mai familiar cu ele decât să te bazezi pe simple discuții. Și deoarece acestea au tot fost discutate, ar trebui să fii pregătit pentru fluxuri dramatice ale prețurilor și să folosești doar acei bani de care nu depinzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *