Bancile europene colaboreaza cu IBM Blockchain pentru finantarea tranzactiilor mici pentru afaceri

28 iunie 2017 bitcoin vs banks, blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Bancile europene, respectiv un grup format din sapte banci europene importante, colaboreaza cu IBM pentru a construi o noua platforma de finantare comerciala bazata pe blockchain pentru intreprinderile mici si mijlocii.

dwblog-blockchaindevcenter_large

IBM va construi si va gazdui platforma pentru consortiul digital al lantului de comert (format din sapte banci, inclusiv Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Societe General si Unicredit), cu scopul de a facilita modul in care se realizeaza tranzactiile si transparenta acestora, atat cele interne, cat si cele transfrontaliere, pentru intreprinderile mai mici.

Platforma va fi construita pe blocul Hyperledger Fabric al Fundatiei Linux si va rula pe IBM Cloud; cele doua entitati colaboreaza pentru reusita proiectului: „Ceea ce vom construi este o interfata cu utilizatorul, pe care bancile o vor pune la dispozitia clientilor pentru IMM-uri, pentru IMM-ul de cumparare si IMM-ul de vanzare, prin intermediul lor. Banca va fi responsabila si de KYC a tuturor aspectelor asociate relatiei cu clientii „, a declarat Keith Bear, VP al serviciilor financiare globale la IBM. El a adăugat:

Banca va rula apoi noduri in cadrul retelei de afaceri, iar pentru majoritatea acestora, tranzactiilor vor fi facilitate de mediul nostru de tip cloud„.

Solutia viitoare oferita de sistemul bazat pe blockchain este conceputa pentru a reduce costurile tranzactiilor si pentru a spori transparenta pentru IMM-uri. Citand cifrele de la Banca Mondiala, Bear a spus ca pana la 50% din IMM-uri nu au nevoie sa acceseze canale de credit oficiale. In acest sens, solutia blockchain va fi primul pas in abordarea acestui deficit financiar pentru intreprinderile mici.

Este o piata mare si importanta, dar nu este foarte bine servita de capacitatile de finantare a comertului„, a spus Bear. „Acest lucru ar putea fi in mod clar un inhibitor al capacitatii acestora de a tranzactiona pe plan international si, eventual, pe plan intern„.

Solutia este in prezent in curs de dezvoltare, cu un plan de punere in aplicare pana la sfarsitul anului 2017.

Open-Blockchain-Shadowchains-300x266

sursa: http://www.worldbank.org/en/topic/financialsector/brief/smes-finance

http://www.coindesk.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *