Baloane speculative și volatilitatea Bitcoin

25 august 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Impactul speculațiilor asupra mărfii este dezbătut la nivel global în literatura economică. Speculația este cumpărarea sau vânzarea unui activ cu așteptarea că prețul activului va crește sau va scădea pentru a crea oportunitatea câștigului de capital. Schimbarea prețului ca un rezultat al speculației nu este legată e fundamentalele acestui domeniu. Schimbarea de prețuri și volatilitatea cauzată de speculatori în piață nu este contorizată de cerere sau ofertă. Schimbarea prețului petrolului a fost analizată de economiști, cu câteva speculații ce au fost motivația principală pentru creșterea prețului petrolului la nivel global, în timp ce alții au reușit să reducă prețul. Într-o mărturie făcută de CEO-ul ExxonMobil, acesta spunea că „speculatorii puri au luat în considerare un procent de 40% pentru prețul petrolului” – prețuri care au devenit foarte deconectate de la costurile fundamentale ale extracției de petrol.

Adesea, schimbul prețurilor mărfii sunt conduse de oferte foarte mari sau valuri foarte mari în cereri. Din cauza ofertelor pe termen scurt a petrolului, cererea crescută este principalul motiv pentru care prețurile sunt mari, caz în care investitorii ar invada piețele cu investiții speculative și generarea de cerere artificială. Conexiunea propusă între fluxurile mari de capital în mărfuri și creșterea prețurilor curente pare să fie de bun simț: cererea speculativă pentru activele asociate mărfurilor cresc cererea pentru mărfurile de bază, crescându-le prețurile.

bitcoins

Cu toate acestea, cum se aplică aceste lucruri în cazul Bitcoin? Criptomoneda stă la nexul monedei și mărfurilor. Pentru a putea exista o cerere de valoare, monedele ar trebui să fie relativ stabile în valoare. Prețurile Bitcoin, din păcate, aduc cu ele o foarte mare volatilitate. Este mai degrabă periculos ca valoarea Bitcoin ca monedă să fie legată cu identitatea unei mărfi, deoarece mărfile sunt în special vulnerabile la baloanele speculative sau rezultate deficitarii. Din 2011, Bitcoin a avut parte de importante ajustări ale prețului. Cu mass-media care tot reînvie subiectul Bitcoin de fiecare dată când are ocazia, noi investitori sunt atrași de această criptomonedă, asigurându-i o creștere în viitor și profituri cuantificabile.

Aceleași principii din spatele speculației prețului petrolului pot fi aplicate și la Bitcoin. Deoarece cererea pe termen scurt față de Bitcoin este relativ stabilă, investitorii pot conduce artificial cererea pentru această monedă, astfel încât să devină deconectată de la valorile fundamentale. Un studiu din 2012 ce analizează tranzacțiile Bitcoin arată că 55% din toţi Bitcoinii aflați în circulație erau, de fapt, inactivi în ultimele 3 luni. Chiar mai surprinzător de atât a fost faptul că peste 97% din toate conturile create vreodată au făcut sub 10 tranzacții. Numai 80 de adrese erau afiliate unui număr mare de tranzacții – peste 5000 de tranzacții – foarte multe fiind afiliate exchange-urilor Bitcoin de volum mare.

Aceste statistici vorbesc pentru lichiditatea ecosistemului Bitcoin. În afară de acei câțiva stakeholderi activi, majoritatea utilizatorilor Bitcoin nu prea participă. Mai multe de atât, un alt studiu arată că cu toate că Bitcoinii activi din circulație sunt folosiți destul de des, o bună parte din aceștia sunt folosiți pe un site de jocuri de noroc, Satoshi Dice. Acest lucru spune că Bitcoin este supraevaluat în prezent. Singurul lucru ce ajută valoarea curentă a Bitcoin sunt investitorii ce speră că prețul va crește în continuare. Piața se va autocorecta la un anumit moment dat, fapt ce va duce la o scădere foarte mare a încrederii investitorilor în Bitcoin.

Cu toate acestea, există speranță. Cea mai mare schimbare de preț din istoria Bitcoin se află în 2011, iar volatilitatea acestuia a tot scăzut de atunci. Din punct de vedere al creșterii economiei Bitcoin, moneda se va stabiliza odată ce prețurile nu vor mai avea un impact atât de mare. Realistic vorbind, Bitcoin este departe de a atinge acel lucru. Valoarea totală a monedelor Bitcoin în circulație este echivalentă cu 2000 de lingouri de aur, iar volumului tranzacționat zilnic ajunge la aproape 20 de milioane de dolari – comparat cu 4 trilioane de dolari în cazul monedelor tradiționale. Până în momentul în care Bitcoin nu se va maturiza și nu va atinge o scală economică, acesta va rămâne sensibil la baloanele speculative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV