Ar putea Bitcoin să înlocuiască moneda fiat într-o zi din viitorul apropiat?

26 septembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

O întrebare pe care toți cei care folosesc Bitcoin și-o adresează, probabil nu în mod conștient, însă aceasta se află în subconștientul lor. Cu creșterea pe care a avut-o Bitcoin ca o opțiune alternativă pentru metodele de plată pentru mai mulți comercianți online, câțiva se întreabă dacă va veni o zi în care Bitcoin va înlocui moneda fiat ( precum dolar, euro, yeni sau multe altele ) din întreaga lume.

În timp ce orice este posibil ( da, chiar și acest lucru este posibil să se întâmple la un moment dat ), în special în aceste zile și epocă unde milioane, chiar miliarde, de dolari au fost creați în garaje, marea majoritate a economiștilor nu sunt convinși că Bitcoin ar putea face vreodată acest lucru, și anume să înlocuiască moneda fiat.

Economiștii definesc o monedă ca un depozit de valoare. Acest lucru implică faptul că o monedă va avea fluctuații normale de valoare, însă într-o mare parte, își menține valoarea pentru o perioadă îndelungată de timp, într-un interval stabil. Până acum, Bitcoin nu a fost în stare să facă acest lucru, ba chiar a suferit o scădere de 600 de dolari între zilele 6 și 7 ale lunii decembrie în anul 2013. Această scădere va rămâne în istoria Bitcoin și în mințile tuturor utilizatorilor, fiind un eveniment ce nu se întâmplă foarte des, aproape deloc, un eveniment pe care niciun utilizator nu și-l dorește.

Cu toate acestea, în istoria scurtă a Bitcoin, fluctuațiile de valoare au fost aproape norma acestei criptomonede. Acesta este motivul pentru care economiștii sunt sceptici și chiar cu o atitudine de superioritate în ceea ce privește încrederea într-o monedă ce fluctuează atât de rapid, unde afacerile și oamenii pot câștiga sau pierde cantități considerabile de bani într-o perioadă de timp foarte scurtă prin simplul fapt că investesc în Bitcoin.

În timp ce mulți cred că valoarea monedei se va stabiliza odată cu trecerea timpului și odată cu adoptarea acesteia de mai mulți comercianți, aceasta va fi în continuare predispusă la fluctuații care sunt mai mari decât moneda în sine. În mod special din moment ce nu este o agenție centrală care să reglementeze această monedă sau să îi ajusteze valoarea prin adăugarea de mai multă sau mai puțină cantitate de monedă în circulație.

Bitcoin este operat de un sistem de calculatoare care a fost programat să emită o rată specifică de Bitcoin până în anul 2040. În acel moment, toate calculatoarele nu vor mai produce Bitcoin din minat. Algoritmul specific care determină că 2040 este data limită și predeterminată pentru care Bitcoinii sunt produși a fost creată de un dezvoltator de software numit Satoshi Nakamoto, care a fost considerat ca fiind fondatorul Bitcoin.

Marea majoritate a economiștilor consideră că Bitcoin va ajunge să fie popular printre câteva persoane și va fi folosit adesea pentru anumite tipuri de cumpărări și plăți. Ei consideră totodată că va fi folosit pentru a transfera bani peste granițe fără a întâmpina costuri mari de tranzacție.

Cu toate acestea, economiștii văd doar o mică şansă pentru Bitcoin să înlocuiască moneda fiat deoarece nivelul inflației nu va crește îndeajuns de rapid astfel încât mulți dintre noi să ne îngrijorăm. În plus, există alte investiții pe care oamenii să le poată folosi astfel încât să-și depoziteze banii, în cazul în care chiar vor să se ferească de inflație sau alte fluctuații de valoare.

În plus de asta, economiștii nu văd guvernele din întreaga lume să accepte Bitcoin ca plăți pentru taxe și impozite în viitorul apropiat. Guvernul își dorește ca taxele și impozitele să fie achitate în moneda lor locală. Cu Bitcoin fiind un sistem de plată descentralizat, este greu de acceptat faptul că guvernul va avea în credere în securitatea și valorificarea unei astfel de monede, pe care nu o pot controla absolut deloc, ca plăți pentru fonduri ce ajută la operarea guvernului și serviciilor pe care le oferă populației.

Acestea fiind spuse, Bitcoin are șanse mici să înlocuiască moneda fiat, mai ales cu fluctuările de valoare pe care le tot afișează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *