Analiza si evoluția 1-3 iunie pentru ETH, EOS, XRP și NEO

5 iunie 2018 analiza tehnica, bitcoin, EOS, ethereum, NEO, ripple

Articol scris de Cristian Bot

Analiza si evoluția weekendului 1-3 iunie pentru ETH, EOS, XRP și NEO

* ETH / BTC *

Evoluția Ethereumului pentru acest weekend (vineri, sâmbătă și duminică – respectiv 1, 2 și 3 iunie) a înregistrat o creștere de 4.2%,  considerând prețul de deschidere al zilei de vineri de 0.077125 BTC și cel al închiderii de duminică de 0.080206 BTC, având maximul la 0.0020357 BTC și minimul la 0.0016 BTC

eth1

Vineri – prețul suferă o scădere până în zona ~0.0759 BTC, urmată de un ușor impuls corectiv peste prețul de la care mișcarea a plecat.

Oscilare în jurul nivelului orizontal de suport de pe daily de la ~0.077 BTC pe întreg parcursul zilei, urmând ca pe final prețul de low să fie retestat cu succes, fapt care indică posibilitatea de formare a unui „double bottom”. De menționat este faptul că deși această zi a jucat rol de „low” pentru următoarele două, volumul predominant a fost de partea vânzătorilor.

Sâmbătă – o continuare a consolidării peste nivelul de suport sus-menționat, formând un „pennant” cu rezistență orizontală. În această zi, spre deosebire de cea precedentă, volumul a indicat interes din partea cumpărătorilor.

Prețul ~0.0775 (marcat pe grafic cu o linie subțire) a avut un rol de pivot în această consolidare, fiind atât suport cât și rezistență pe parcursul sesiunii.

Duminică – ei bine, duminică a avut loc majoritatea acțiunii. După o scurtă continuare a consolidării, din acel pennant, prețul a explodat în sus odată cu volumul. Următoarea rezistență marcată cu linie îngroșată a fost un alt punct pentru consolidare – deasupra prețului rotund de ~0.08 BTC

Tot în acest grafic se poate observa și o testare cu succes a nivelului 0.618 de pe „Fib Retracement„. Posibilitatea ca prețul să se retragă și să retesteze nivelul inferior de suport care coincide și cu nivelul 0.786 Fib rămâne în picioare.

* EOS / BTC *

Evoluția EOS pentru acest weekend (vineri, sâmbătă și duminică – respectiv 1, 2 și 3 iunie) a înregistrat o creștere de 15.9%, considerând  prețul de deschidere al zilei de vineri de 0.0016339 BTC și cel al închiderii de duminică de 0.001884 BTC, având maximul la 0.0020357 BTC și minimul  la 0.0016 BTC.

eos1

Pentru analiza parității EOS/BTC am ales în mod special două linii orizontale, ambele de rezistență – una la 0.00169 BTC și una la 0.00191 BTC – cu scopul de a comenta reacția prețului în jurul acestora. Cea inferioară nu joacă un rol important în prima parte a analizei dar vom reveni ulterior asupra ei.

Ziua de vineri a fost lipsită de o acțiune spectaculoasă din partea lumănărilor, acestea formând un canal orizontal de consolidare pe întreg parcursul zilei, canal cu maximul la 0.00165 BTC și un minim care coincide cu cel amintit mai sus. Asemenea prețului, nici volumul n-a fost unul grozav  în această sesiune, acesta fiind puțin în favoarea cumpărătorilor, lucru care ar putut indica în ziua respectivă o continuare în sus după consolidare.

Motivul pentru care prima linie orizontală nu prezintă interes în această parte a analizei se poate observa fără prea mare efort: după șapte ore de continuare a consolidării în ziua imediat următoare – sâmbătă – prețul a trecut cu ușurință prin această linie, cumpărătorii afișând un interes  deosebit. Volumul a fost, de asemenea, de partea cumpărătorilor și a susținut creșterea de preț prin determinarea de care a dat dovadă.

Prima rezistență întâmpinată de EOS în această ascensiune a fost la linia neagră îngroșată și marcată pe grafic – 0.00191 BTC – linie în jurul  căreia prețul a consolidat pe parcursul celei de-a doua jumătate a sesiunii de sâmbătă și întreaga sesiune de duminică. Corecția care a precedat acest impuls a găsit un prim suport în jurul prețului ~0.00186 BTC, 0.001884 BTC, cealaltă linie orizontală marcată pe grafic jucând rol de pivot.

Spre finalul sesiunii cumpărătorii s-au resimțit și le-au făcut loc vânzătorilor, aceștia din urmă formând un canal descendent care pe parcursul  zilei de luni s-a concretizat într-un „falling wedge„.

eos2

O modalitate foarte sănătoasă de a analiza graficele este aceea în care facem un pas înapoi si privim reacțiile pieței dintr-o perspectivă mai largă. Așa am făcut și cu EOS și acum e și momentul să ne legăm de cealaltă linie orizontală de care am amintit mai sus: cea de la 0.00191 BTC

Pe parcursul ultimelor 40+ de zile, aceasta a jucat un rol foarte important pentru EOS, acționând atât ca rezistență cât și ca suport în mai  multe cazuri. Trecerea hotărâtă peste această linie care a avut loc la sfârșitul lunii aprilie (în partea stângă a graficului) a condus către descoperirea unei noi rezistențe, pe care a găsit-o la ~0.0024. Totuși, după ce acest din urmă preț a opus rezistență, prețul s-a întors din nou la linia noastră, de  data aceasta jucând rol de suport. Un pennant (încadrat între linii albastru deschis) urmat de o presiune a vânzătorilor a condus prețul către minimul lunii, acesta nereușindă să mai treacă peste. Acest lucru s-a schimbat în 2 iunie: susținut de un volum corespunzător, prețul a reușit să închidă mult peste linia noastră, fără a se fi întors până în acest moment să-l retesteze. Să funcționeze această linie ca suport în cazul unei retestări? Posibil.

În „lumea liniilor orizontale” un lucru este cert: o rezistență puternică care mai apoi este spartă are mari șanse să devină suport în cazul retestării.

* XRP / BTC *

Evoluția Ripple pentru acest weekend (vineri, sâmbătă și duminică – respectiv 1, 2 și 3 iunie) a înregistrat o creștere de 9.36%, considerând  prețul de deschidere al zilei de vineri de 0.00008172 BTC și cel al închiderii de duminică de 0.0008937 BTC, având maximul la 0.0008937 BTC și minimul  la 0.00008092 BTC

xrp1

Privind lucrurile din retrospectivă, față de celelalte zile, vineri a fost ziua cea mai lipsită de acțiune din punct de vedere al prețului.

Sesiunea a început prin testarea minimului, prețul având o oscilație puțin peste 1% în chenarul marcat cu albastru deschis (stânga jos). După o consolidare de câteva ore în jurul prețului de 8150 satoshi, Ripple a început ceea ce mai târziu s-a dovedit a fi un mic raliu ascendent.

Continuarea acestei consolidări a fost una lipsită de lumănări interesante (multe dintre acestea incluzând retestări de rezistențe care mai apoi au devenit suport), până spre sfârșitul primei părți a zilei de sâmbătă când XRP s-a bucurat de o creștere de 2.5% în aceleași momente de creștere de care a dat dovadă și Bitcoin. Continuarea acestui mic salt s-a desfășurat într-un mod foarte asemănător cu cel al zilei precedente – un nou canal de consolidare
(marcat și aici cu un chenar albastru deschis) s-a format, canal care a constat în mare parte din lumănări mici, nu însă lipsite de volum după cum se poate observa.

După o consolidare de peste 20 de ore deasupra nivelului de ~8400 satoshi (marcat pe grafic cu o linie neagră groasă), preț care a funcționat în tot acest timp ca suport, XRP și-a început creșterea hotărâtă pe parcursul zilei de duminică, afișând două salturi urmate de o corecție – a doua corecție fiind mai mare decât prima, ambele însă lipsite de volum – și o a treia la finalul sesiunii care a dat dovadă de determinare din partea cumpărătorilor, aceștia susținând creșterea și cu un volum pe măsură. Nivelul orizontal marcat pe grafic (din apropierea prețului de ~9000 satoshi) a funcționat ca  rezistență puternică la prima testare, graficul afișând o distribuție peste acest nivel, urmat de o scădere la fel de hotărâtă precum creșterea, aceasta  fiind susținută de vânzători.

xrp2

Totodată, pe un timeframe mai mare, precum cel de daily (1D), se poate observa cu ușurință respingerea pe care prețul a afișat-o la linia Senkou  Span B a norului lui Ichimoku. Indicatorul din subsol, Stochastic, indică de asemenea o posibilă întoarcere a prețului. Ultimul , dar nu cel din urmă, este volumul care indică o scădere treptată a ultimelor zile, în ciuda ascensiunii prețului – un alt lucru care arată înspre slăbiciunea cumpărătorilor.

* NEO / BTC *

Evoluția NEO pentru acest weekend (vineri, sâmbătă și duminică – respectiv 1, 2 și 3 iunie) a înregistrat o creștere de 3.55%, considerând  prețul de deschidere al zilei de vineri de 0.007083 BTC și cel al închiderii de duminică de 0.007331 BTC, având maximul la 0.007525 BTC și minimul  la 0.007079 BTC

neo1

Este interesant faptul că paritatea în cazul de față – NEO/BTC – nu seamănă deloc cu celelalte două altcoins alese pentru a fi analizate în  această ediție a Jurnalului Crypto (XRP și EOS). Această observație fiind făcută, să trecem la analiza propriu-zisă:

Punctul de deschidere al sesiunii de vineri coincide cu minimul acestui weekend: linia orizontală de suport (marcată cu negru îngroșat în partea inferioară a graficului) a ținut la testarea care a urmat în scurt timp, aceasta fiind succedata de o creștere subită în preț, nesusținută însă  de un volum corespunzător. „Falling wedge” e un cuvânt cheie în analiza acestei parități deoarece am avut parte de trei apariții ale acestui pattern pe  parcursul weekendului.

Prima dată – vineri – aceasta formându-se imediat după creșterea de care tocmai am menționat. În ciuda faptului că volumele  desemnate de vânzători au fost superioare celor desemnate de cumpărători, NEO a reușit să avanseze în preț spre finalul sesiunii, urmând ca sâmbătă să descopere noi maxime locale.

0.007422 BTC, rezistență care în prima parte a avut rol de „swing high”, a jucat rolul de preț cheie pe parcursul zilei de sâmbătă, preț în jurul căruia NEO a consolidat în mare parte din această zi. În a doua jumătate a sesiunii NEO formează un alt „falling wedge”, de această dată neînsoțit de  volum. Acesta din urmă n-a întârziat să apară la completarea patternului: odată finalizat, cumpărătorii s-au impus din nou, pentru a retesta rezistența.

Mijlocul zilei a constat în mare parte în distribuție deasupra acestui nivel, după care cumpărătorii au început din nou să piardă teren, formând un al treilea „falling wedge” spre finalul zilei și în continuarea zilei de luni.

neo2

Simplitate. Un alt cuvânt cheie în analiza macro-trendului pentru NEO. Într-un mod similar cu EOS, putem spune că avem nevoie de o singură linie orizontală – în cazul de față – e vorba de linia de suport (marcată pe grafic) de la 0.006716 BTC, care a jucat un rol foarte important de suport pe  parcursul întregului an, înregistrând nu mai puțin de șapte testări. În cazul unei închideri pe daily sub acest nivel, urmat de o retestare care confirmă faptul că această linie devine rezistență – lucrurile se pot înrăutăți pentru NEO, activând o descoperire a unui nou suport. De cealaltă parte, în cazul  in care daily reușește să închidă peste linia oblică de trend, primele două rezistențe pe care le-ar putea întâmpina sunt marcate cu linie punctată pe  grafic.

Spor & trade safe!

-Cristian Boț, analist tehnic Bitcoin România

©2018 BitcoinRomania | Declinarea Responsabilității: Acest mesaj este strict cu caracter informativ, nu este o recomandare sau sfat de tranzacționare pentru nici un instrument financiar și nu reprezintă sub nici o formă termenii și condiții oficiale sau angajamente în relația cu BTR Exchange SRL. Nu există și nu este oferită nicio garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al BitcoinRomania, BTR Exchange SRL. BTR Exchange nu oferă nicio garanție că informațiile oferite sunt complete, corecte și precise, existând posibilitatea unei erori tehnice sau umane. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *