ABE: Instituțiile financiare ar trebui să evite Bitcoin

7 iulie 2014 securitate

Articol scris de Wu Mihu

121613bitcoin53-crop-600x338

Autoritatea Bancară Europeană (ABE), a publicat o „opinie„, avertizând instituțiile financiare să stea departe de monedele digitale până industria este reglementată.

În documentul care a fost adresat Consiliului UE, Comisia Europeană și Parlamentul European, ABE a stabilit noi cerințe de reglementare a monedelor digitale și, de asemenea, a instruit instituțiile financiare să nu cumpere, să dețină sau să vândă monede digitale până când noile reguli nu sunt în vigoare.

Gardianul bancar din UE este numit în continuare pentru o „evaluare aprofundată” a monedelor digitale efectuate în comun cu alte autorități europene, inclusiv Banca Centrală Europeană (BCE) și Autoritatea Europeană Mobiliară și de Piețe (AEVMP).

La începutul acestui an, BCE a declarat că monedele Bitcoin nu ar trebui să fie ignorate sau respinse, dar a subliniat de asemenea că aceastea prezintă riscuri substanțiale.

Riscurile asociate

ABE notează că există unele beneficii potențiale aduse de către monedele digitale, fiind inclusiv mai rapide, mai ieftine iar tranzacțiișe asupra incluziunii financiare mai multe. Cu toate acestea, ABE consideră că riscurile depășesc beneficiile, care sunt „mai puțin pronunțate” în UE.

ABE a identificat mai mult de 70 de riscuri din mai multe categorii: de la riscuri pentru utilizatori, pentru cei care ar putea afecta plățile existente în valute convenționale și integritate financiară.

Riscul principiului subliniat de către ABE este faptul că monedele digitale rămân descentralizate și ele pot fi create și modificate de către oricine, cu suficientă putere computerizată, anonim. ABE evidențiază minerii ca fiind o amenințare, deoarece aceștia pot să rămână anonimi și securitatea IT nu poate fi garantată.

Ca urmare, ABE consideră că un „corp substanțial de reglementare” este necesar pentru a aborda aceste riscuri, zicând:

Pe baza acestei evaluări, ABE este de părere că o abordare de reglementare pentru a aborda aceste riscuri ar avea nevoie de un corp substanțial de reglementare, unele elemente care ar trebui să fie dezvoltate mai în detaliu. În special, o abordare de reglementare ar trebui să acopere cerințele de guvernare pentru mai mulți participanți de pe piață, segregarea de conturi de client, cerințele de capital și, cel mai important, crearea de „autorități afiliate de guvernare”, responsabile pentru integritatea unui anumit sistem de monedă virtuală și de componentele cheie, inclusiv protocolul și registrul de tranzacții.”

Răspunsul imediat ABE 

Conștientă de faptul că, cadrul de reglementare nu poate fi schimbat pe termen scurt, ABE spune că este emite un „răspuns imediat„, pentru a rezolva problema.

Acesta sgătuiește autoritățile naționale de supraveghere pentru a „descurajarea instituțiilor de credit, instituțiilor de plată și instituțiilor emitente de monede digitale de la cumpărarea, deținerea sau vânzarea de monede virtuale„, până când noul regim este în vigoare.

În timp ce acest răspuns va reduce riscurile care decurg din interacțiunea dintre sistemele de monede virtuale și servicii financiare reglementate, acesta nu va aborda riscurile care apar în interiorul, sau între, schemei monedelor digitale„, subliniază ABE.

Ea continuă: „Această abordare dublă va permite regimurilor de monede virtuale să se în dezvolte în afara sectorului serviciilor financiare și va permite, de asemenea, instituțiilor financiare să mențină o relație de cont curent cu întreprinderile active în domeniul monedelor virtuale.”

Recomandările sunt mai mult sau mai puțin, în conformitate cu anunțurile anterioare și avertismentele de la autoritățile naționale de reglementare UE și, de asemenea, un ecou anterior făcut de către ABE avertizând moneda digitală, emis în decembrie anul trecut. De data aceasta însă, ABE este așteaptă o abordare de reglementare cuprinzătoare a monedelor digitale.

Răspunsul grupurilor Bitcoin

Fundația Bitcoin a respins recomandarea raportului ABE privind ideea că diferitele instituții financiare nu mai dețin sau tranzicționează monede digitale, într-o declarație emisă astăzi. Fundația a spus că acest lucru ar veni la „un cost semnificativ„, a europenilor.

Fundația a criticat, de asemenea, metodologia de evaluare a riscurilor raportului ABE, spunând că riscul de „contondent” folosit în raportul crează impresia unei cantități copleșitoare de risc asociată cu monedele digitale. O declarație de la Jim Harper, avocatul fundatiei Politica de Global, spune:

Statele și popoare din Europa își dau seama pentru ei înșiși cum să obțină beneficiile monedei Bitcoin în timpul controlului costurilor. Ei s-ar putea să nu asculte Autoritatea Bancară Europeană.

Asociația Monedelor Digitale din Marea Britanie a răspuns, de asemenea, către ABE, spunând că este ”surprinsă” de propunerea asociației bancare, deorece nu are cunoștință nici asupra băncilor din Regatul Unir, oferind în prezent facilități bancare pentru afacerile monetare digitale. Aceasta a cerut un angamanetul de la ABE pentru a crea un cadru care să elimine riscul pentru toți participanții economiei monedei digitale și a avertizat că ”sufocând” dezvoltarea monedelor digitale ar fi ”în detrimentul binelui public”.

 

 

Sursa: coindesk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *