6 amenințări pentru Bitcoin

14 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Așa cum în unul din articolele precedente am prezentat câteva oportunități relevante pentru Bitcoin, acum vom prezenta câteva amenințări relevante pentru Bitcoin, amenințări ce ar putea cauza probleme pe viitor. Acestea sunt următoarele:

 1. Lipsa de cerere
 2. Competiția
 3. Legalitatea
 4. Deflația
 5. Dezbinare
 6. Atacuri tehnice

bitcoin

 • Lipsa de cerere

Cea mai mare amenințare pentru succesul Bitcoin este lipsa de cerere în privința disponibilității a prea multe alternative care sunt îndeajuns de bune. Tehnologia poate fi perfectă și prețurile să fie stabile, însă atât timp cât oamenii sunt fericiți cu banii, cardurile de credit și aurul, Bitcoin nu va avea parte de prea multă însemnătate. Acesta este o amenințare mai puțin spectaculoasă, însă totodată una din cele mai subapreciate.

 • Competiția

Având legătură cu lipsa de cerere, aparențele unui competitor puternic este o amenințare foarte interesantă. Primii care apar pe piață sunt înlocuiți de sisteme superioare mult mai performante, exemplele fiind foarte multe până acum și foarte populare: Google a înlocuit AltaVista, Facebook a înlocuit MySpace, Gmail a înlocuit Hotmail. Similar, un nou și mai bun sistem poate înlocui Bitcoin.

Cu toate acestea, pentru ca Bitcoin să poată fi înlocuit, eforturile ar trebui să fie foarte mari și de lungă durată din partea competitorilor. Există foarte multe tehnologii inferioare de care nu ne putem debarasa chiar dacă există alternative superioare.

Un risc și mai mare decât alte cripto monede sunt serviciile comerciale excelente precum Square care au captat foarte multe bucăți ale pieței în care se afla și Bitcoin. În pofida faptului că există un nucleu static, platforma Bitcoin așa cum a fost divizată trebuie să aibă succes fie în forma în care este acum, fie va eșua. Un start-up cu o idee genială va bate oricând Bitcoin atunci când vine vorba de reinventare.

 • Legalitatea

Comunitatea Bitcoin este foarte sensibilă atunci când vine vorba de întrebările privind legea, poate chiar paranoică. Foarte mulți entuziaști consideră că această amenințare este cea mai relevantă, cu toate că noi nu suntem de acord. Bitcoin nu este reglementat și în general, principiul constituțional în care nu totul nu este ilegal este admis. Evident, acest lucru nu înseamnă că este ok ca Bitcoin să fie folosit pentru activități ilegale. A fura Bitcoin este tot furt și vânzarea lui către cineva fără a avea intenția de a-i oferi este o fraudă.

În țări precum Elveția și Statele Unite ale Americii, legea spălării de bani se aplică, fiind necesare intermedieri financiare care să aibă grijă de faptul că Bitcoin urmează niște pași prestabiliți. Îndeajuns de amuzant este faptul că directiva Uniunii Europene în ceea ce privește spălarea de bani a bănuit că se va ajunge la banii electronici ( la nivelul importanței la care se află acum ).

 • Deflația

Așa cum adesea criticii sunt îngrijorați de întrebările legale, ei consideră că succesul Bitcoin are legătură cu deflația interioară. Nu există nicio bancă centrală sau alte entități în sistemul Bitcoin care pot să altereze rezerva de bani și care să stabilizeze prețurile. Asumând faptul că lucrurile se întâmplă la o viteză constantă, rata de schimb Bitcoin va crește și se va contracta cu economia Bitcoin.

Pe termen lung, acest lucru poate fi detrimentul odată cu micșorarea investițiilor. Dacă economia Bitcoin crește cu 5% pe an, tezaurizarea Bitcoin ar conduce ca un investitor să câștige respectivul procent. Cu toate acestea, rezerva limitată de Bitcoin poate micșora dezvoltarea.

Pe termen scurt, cunoștințele privind limitarea rezervei poate duce la speculații mai puțin raționale. Speculatorii Bitcoin sunt adesea conduși de emoții, care pot duce la exuberanță și panică. În trecut, erau foarte comune panicile pe termen scurt ce cauzau scăderi bruște și reveniri imediate de 20 de procente.

 • Dezbinarea

Unul de riscurile de care încă nu s-au auzit prea multe în comunitate este apariția unei dispute care să se încheie într-o dezbinare. Imaginați-vă o grupă de dezvoltatori care sunt îngrijoraţi de deflație și cer o creștere la limitei de 21 de milioane de Bitcoini la 30 de milioane.

O astfel de cerere ar împărți comunitatea în două grupuri: cel al deflaționiștilor și cel al inflaţioniştilor – fiecare dintre aceștia fiind convinși de faptul că au dreptate. Partea cea mai ciudată ar fi faptul că după respectiva dezbinare, un utilizator ce ar deține 100 de Bitcoini ar deține de fapt 100 de Bitcoini deflaționiști și încă 100 de Bitcoini inflaționiști, pe care ar putea să-i cheltuiască exact așa cum își dorește.

 • Atacurile tehnice

În timp ce Bitcoin este foarte inovativ, atacurile fundamentale par să nu fie fructificate. Nucleul sistemului este foarte bine conceput și a fost deja pus la încercare de nenumărați profesioniști. Atacuri notabile și de succes au avut loc în trecut când au fost exploatate câteva vulnerabilități specifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *