29 de lucruri despre cum funcționează Bitcoin

7 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Avem parte în mod esențial de o singură formă dominantă de software Bitcoin și de principalul și oficialul protocol Bitcoin la care software-ul are acces. Cu toate acestea, Bitcoin nu aparține nimănui iar lucrurile se pot schimba. Odată ce marea majoritate a oamenilor vor rula o altă versiune a acestuia, această nouă versiune rulată va deveni cea principală.

Bitcoin este un fel de sistem notar electronic distribuit care lucrează prin consens. Avem o rețea descentralizată de noduri cu conexiuni peer-to-peer. Principala funcționalitate Bitcoin este de a aloca transferul de bani de la un cont la un altul. În același timp, rețeaua de participanți crează noi monede și au loc verificările necesare asupra tranzacțiilor trecute care au scopul de a promova un comportament onest. Integritatea tranzacțiilor Bitcoin este garantată de funcțiile criptografice, semnăturile digitale și consensul în ceea ce privește istoria oficială a Bitcoin. Mai jos vă oferim o listă cu 29 de lucruri despre cum funcționează Bitcoin:

bitcoin-money1

 1. Avem parte de o rețea descentralizată plină de noduri Bitcoin care construiesc un grafic aleatoriu. Rețeaua de noduri se poate alătura sau pleca din rețeaua principală în orice moment.
 2. Inițial, când bitcoinii sunt creați, aceștia sunt atribuiţi oricărui nod de rețea ce este dispus să cheltuiască îndeajuns de multă putere electronică pentru soluționarea unui dificil puzzle criptografic. Îi numim pe acești oameni mineri.
 3. Este un fel de loterie în care 25 de Bitcoini sunt atribuiți unui „câștigător” la fiecare 10 minute.
 4. Odată cu trecerea timpului, această cantitate va descrește, lucru care a fost stabilit de creatorul Bitcoin încă de la început.
 5. Deținătorul legitim al celor 25 de Bitcoini este identificat în mod simplu cu ajutorul cheii publice.
 6. Un registru de tranzacții este păstrat în mod public și folosit pentru a înregistra toate transferurile de Bitcoini de la un cont ( o cheie publică ) la o alta.
 7. Bitcoinii sunt divizibili și ce este stocat în calculatoarele ce aparțin participanților rețelei sunt doar chei private.
 8. Cantitatea de Bitcoini ce aparține unei chei la momentul în care aceștia au fost alocați este înregistrată în registrul public, o copie ce este stocată în fiecare rețea de noduri și ce este mereu păstrată cu update-uri la zi.
 9. Minerii folosesc în mod repetat puterea electronică asupra unui tip de structuri de date numit bloc care este o combinație de evenimente în recenta istorie Bitcoin.
 10. Există un nivel de dificultate în rețeaua Bitcoin în fiecare moment al minării.
 11. Nivelul de dificultate poate crește sau scădea, în funcție de cât de mulți oameni participă la procesul de minare. Are mai mereu tendința de creștere și foarte rare sunt momentele în care descrește.
 12. Mai precis, pentru a produce un bloc câștigător, minerii trebuie să genereze un bloc „dublu” față de cel anterior generat.
 13. Acest lucru poate fi observat atunci când câțiva factori esențiali procesului de minerit sunt aleși aleatoriu. Șansele de câștig la loterie sunt foarte mici și proporționale cu puterea electronică a unui calculator. Această probabilitate descrește odată cu cât mai mulți mineri se alătură rețelei.
 14. Dacă câțiva mineri au completa puterea electronică câștigătoare, numai unul din ei ar fi câștigător, lucru ce ar fi decis mai târziu de o aprobare unanimă.
 15. Porțiuni existente ale monedei sunt definite fie ca ieșiri ale unui proces de minare ( crearea ), fie ca o intrare a tranzacțiilor din trecut ( redistribuire de Bitcoini ).
 16. Deținerea oricărei bucăți din cantitatea de monede este obținută prin intermediul semnăturilor digitale.
 17. Fiecare cantitate de Bitcoin existentă identifică proprietarul prin specificarea cheii publice.
 18. Doar deținătorul cheilor private corespunzătoare are puterea de a transfera respectiva cantitate de Bitcoini la alți participanți.
 19. Monedele sunt împărțite, iar tranzacțiile sunt multi-intrări sau muti-ieșiri.
 20. Fiecare tranzacție amestecă câteva cantități existente de Bitcoin și le redistribuie în suma tuturor acestor cantități de Bitcoin către câțiva recipienți într-un mod total arbitrar.
 21. Diferența dintre suma tuturor intrărilor și suma tuturor ieșirilor o reprezintă taxa de tranzacționare
 22. Fiecare tranzacție este aprobată de toți deținătorii de cantitate intrată de Bitcoin cu o semnătură digitală separată, aprobând transferul de bani către noii deținători.
 23. Corectitudinea acestor semnături digitale este verificată de mineri.
 24. Mai exact, un singur miner aprobă fiecare tranzacție care este inclusă într-un singur bloc. Cu toate acestea, blocuri dintr-un lanț pot fi aprobate și de alți mineri mai târziu. În momentul de față ei pot verifica, de asemenea, semnături ce au avut loc mai de mult, pentru a preveni minerii blocului curent de la „înșelăciuni”. Cu cât trece mai mult timp de la o tranzacție, cu atât va fi mai greu să fie inversată.
 25. Toate acestea sunt efective doar pentru blocurile care se află sub dominarea unei anumite ramuri de Bitcoin ( de exemplu Lanțul Principal ).
 26. În teorie, fiecare tranzacție Bitcoin poate fi mai târziu anulată. O soluție comună la această problemă este să se aștepte un mic multiplu de 10 minute și să se spere că nimeni nu va îndrăzni să anuleze o tranzacție.
 27. Cu toate că se așteaptă ca rețeaua să se apere singură, minerii care nu urmează protocolul riscă ca blocurile pe care le dețin să fie respinse de majoritate. Acești mineri pur și simplu nu vor avea parte de un câștig pentru munca lor.
 28. Nu există un mecanism care să asigure că toate tranzacțiile vor fi incluse de mineri mai mult decât altfel decât un stimulent financiar în forma unor taxe ale tranzacționărilor.
 29. Nu există niciun mecanism pentru a stoca în mod complet istoria evenimentelor în rețea. Memoria în ceea ce privește tranzacțiile din trecut sau alte evenimente din rețea se poate pierde.

Am trecut destul de lejer și succint prin toate aceste 29 de puncte sau mici instrucțiuni despre cum funcționează Bitcoin. Dacă ești la început de drum, acest articol ar trebui să te ajute. Și chiar dacă nu, sperăm că ți-am reamintit câteva lucruri importante despre Bitcoin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *