2015 vs 2018: inca un exemplu ca istoria se repeta

22 noiembrie 2018 bitcoin, pretul bitcoin

Articol scris de Mirona Noru

bitcoin romania

2015 este un exemplu concret din istoria Bitcoin care ne indica ca episodul din aceasta saptamana nu este o premiera si cu siguranta se va mai repeta. O stare de panica a cuprins lumea crypto, fiind reflectata in post-urile din social media si site-uri de specialitate. “Black tuesday” cum a fost numita ziua nefericita a creat agitatie, insa unii traderi si-au pastrat doza de optimism. Ce a stat in spatele starii de serenitate? Experienta desigur.

Traderii cu vechime din domeniu sunt deja obisnuiti cu aceste fluctuatii tip rollercoaster, care fac din Bitcoin un activ digital foarte interactiv. Scaderi, urcari, toate aceste miscari din piata aduc o doza de adrelina in plus celor cu apetit pentru risc. Iar un trader adevarat nu poate fi definit fara a mentiona acest apetit pentru risc. Go big or go home, that’s the motto.

Piata de capital crypto a scazut cu peste 60 in ultima saptamana si neofitii se intreaba daca tendinta bearish in curs de desfasurare a ajuns in cele din urma la capat. Ultimele saptamani au fost marcate de un sentiment de depresie in piata, dupa ce pretul Bitcoin a ramas intr-o zona neobisnuita de stabilitate pentru mai multe saptamani, fiind urmata de o scadere brusca. Bitcoin a suferit o scadere de 75% fata de valorile inregistrate la inceputul anului. Mai mult, deoarece Bitcoinul reprezinta mai mult de 50% din intreaga piata din punct de vedere al capitalizarii, putem spune ca piata bearish se poate incheia atunci cand taurii refuza sa cedeze mai mult teren.

Perioada 2017-2018 este similara cu cea din 2013 – 2015, cand BTC a avut parte de o piata bearish asemanatoare celei care a avut loc acum. Cryptomoneda a atins un nivel record de 1.163 de dolari in noiembrie 2013 si a scazut in cele din urma cu 86% pana la 152 dolari in ianuarie 2015. Din acea zi insa, pretul Bitcoin nu a scazut niciodata sub 152 USD.

In cazul in care partea inferioara a pietei este un exemplu de adevarata capitulare, este clar ca există doi factori esentiali pentru realizarea capitularii: punctul culminant al volumului si scaderea rapida a preturilor.

 

Dupa cum se poate observa in graficul de mai sus, vanzarea de BTC a inceput sa se accelereze la inceputul anului 2015, dar nu a atins apogeul decat la doua saptamani dupa. Pe 15 ianuarie, frica si panica din piata au atins punctul culminant, ducand la scaderea cu 30% a pretului Bitcoin in 4 ore. Acest volum de vanzari a fost cel mai mare inregistrat pana atunci si a creat un climat negativ. Insa dupa scaderea la 152 $, taurii au considerat ca nu trebuie ca pretul Bitcoin sa scada si mai mult si au stabilit aceasta limita inferioara ca fiind suficienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *